ŞERİAT VE TASAVVUF

 


ŞERİAT VE TASAVVUF 


Her zaman varmak mümkün olmasa da, «gaye»nin yerinde durması ve her işin kendisine nisbetle ayarlanması gerektiğini bildirerek, teslim olunan ve teslimiyetin «nasıl»ını gösteren Ölçüler manzumesi İslâmın, «iç ve dış», «derinlik ve genişlik» buudu meselesini işaretleyelim... Büyük Doğu Mimarı: 


— «Ruh ve akıl, insan varlığının ne eksik ve ne fazla, tam ve mükemmel kıvam isteyen bu iki kutbu; biri dünya ve madde, öbürü de mavera ve üstün hayat gayesine karşı değişmez ve kıpırdamaz eseslar etrafında namütenahi derin ve geniş bir hürriyet ifadesiyle, iki yol gösterici mizana sahiptir: Şeriat ve Tasavvuf...» 


Bu çerçeve içinde, Allah'a varma gayesine ermiş bâtın yolu kahramanlarının ifadeleri, bizim için, genişliğine insan ve toplum meselelerinin hallinde kıvılcım kapılacak vahidleri temsil ederler... Bilmek lâzımdır ki, İslâm'ın bâtın yönü davası anlaşılmadan, Allah Resülü'nün niçin baş ve son olduğu, topyekün zaman ve mekânın sahibi bulunduğu, İslâmi bir zaman anlayışı, tabii ki tefekkür, giderek tarih anlayışı ve hürriyet davası, kader sırrı amel mükellefiyeti anlaşılamaz. 


Görülmüyor mu ki, İslâmın derinlik buudunu reddeden akıl, idrak, izân ve vicdan yoksulu budalalar, bir nevi İslâmı reddeden İslâmcılardır!... Ruhsuz ruhçular!.. Ve, maddeciliğini ruhi çaba hakikatine borçlu mankafa maddecilerin hiçolmazsa nisbi tutarlılıklarına karşılık, bunlarda hiçbir şey yok!. 


«Bedahet» davasından anlamadan, «şekil» ve «ruh», «kaal» ve «hâl», «muhteva» ve «form» ilgisini tınmadan, «ilhâm» sırrını reddetmenin «vahy»i de red neticesine çıkacağını görmeden; ve «hâl» keyfiyeti olmazsa, Allah Resülüyle herhangi bir adam arasında hiçbir fark kalmayacağı basit muhakemesinden acizken, İslâm'ın derinlik buudunu reddeden ahmak kollar ve yollar...  Ve bu kafa yapısıyla «kaynak»tan hüküm çıkarıcı hayâsız «mealici»ler!.. 


Dünyada gelmiş geçmiş hiçbir fahişenin işlediği şen'i fil, bunların işlediği hak, hakikat ve vicdan kıyıcılığına eşit değildir!.. 


Salih Mirzabeyoğlu 

İslama Muhatap Anlayış 

Sayfa: 31-32

Hiç yorum yok

Öne Çıkan Yayın

İBDA ve İBDA-C Nedir?

İBDA-C’nin daha iyi anlaşılması için İBDA'nın kısaca tarif ve izahını yapmak istiyoruz… Kumandanımız Salih Mirzabeyoğlu’nun "...

İzleyiciler

Popüler Yayınlar

Tema resimleri duncan1890 tarafından tasarlanmıştır. Blogger tarafından desteklenmektedir.